SSC CHSL 2016 Topper Interview: Abhijeet Saxena - “Practise and mock tests are key to success”
Updated on Feb 5, 2019 - 12:53 p.m. IST by Aklanta Chetia Wanniang
#SSC CHSL

SSC CHSL 2016 Topper Interview: Abhijeet Saxena - It is strenuous to clear all stages of SSC CHSL exam as roughly 65 lakh candidates apply for the exam each year, which means for every seat nearly 1700 candidates battle in the exam. The official statistics reflect that around 27 lakh candidates take the first stage of the exam. This in itself is a very large number, therefore, even qualifying the first stage of the exam proves to be an arduous task. 

So, what does it take to crack SSC CHSL exam? It is hard work, practice and mock tests which ensure your success believe Abhijeet Saxena, who had cleared SSC CHSL 2016 by securing 143.50 and 53 marks in Tier I and Tier II, respectively. With an All India Rank of 1983, the topper shares tips and tricks to crack the recruitment examination. 

Read the Complete Interview to Know How Topper Abhijeet Saxena Cleared SSC CHSL 2016

1. Tell us about your childhood and schooling. How many people are there in your family and what are their professions?

Ans: I am living with my maternal grandparents since childhood. My schooling was done at Red Rose school. Both my grandfathers retired as Headmaster of Govt. Schools and my mother was a senior operator in semi-government electronics manufacturing company.

2. What was your All India Rank (AIR), score/marks in SSC CHSL? In which year did you qualify the exam? Where are you working currently?

Ans: I qualified SSC CHSL 2016 with AIR-1983 with 143.50 and 53 marks in Tier I and Tier II respectively. I could crack the exam in my first attempt only. I am currently working with Reserve Bank of India.

3. What made you think that SSC CHSL is the career you want to pursue? What other competitive exams did you appear in and which are the ones you been able to crack?

Ans: Being an undergraduate, I was looking for a government job, so I chose SSC CHSL exam. After graduation, I plan to appear for SSC CGL exam.

4. How much time did you prepare for the SSC CHSL?

Ans: I started preparing for the exam in April 2016 and took the exam on January 17, 2017.

Also Read: How to Prepare for SSC CHSL

5. How should one prepare for the examination? Tell us the strategy you had applied for preparing.

Ans: I would say to practice more frequently, and take mock tests regularly - preferably one test per day.

6. Is coaching important for cracking the exam? If yes, then how much and can you suggest some good coaching institutes from where one must pursue coaching?

Ans: I think nowadays we all have access to high-speed internet connection, and everything related to this exam is available on the internet, so there’s no need to join any coaching institute.

7. In case of self-study, how much is the probability of cracking the exam? What should be the preparation strategy for self-study?

Ans: It depends on the hard work you put in. For the strategy part, I would say give 90% of your time to Quantitative Aptitude and English.

Also read: SSC CHSL Syllabus

8. Can you refer some good books with Author names for all the sections of SSC CHSL exam?

Ans: Complete NCERT books up to class 10 with more emphasis on Class 9 and 10 Mathematics books.

Also read: Best Books to Prepare for SSC CHSL

9. While preparing for the Tier I, Tier II and the typing/skill test, what different strategies should one make? Which part one needs to focus more on and why for all the three tiers?

Ans: In my view, we must concentrate on the closest exam. In preparation, most of the focus initially is required for the Tier I exam only. Once you qualify Tier I exam, start working on the essay and letter writing for Tier II. 

10. Any online test series you suggest for CHSL exam?

Ans: You should pick the test series which has more participants so that you can track your AIR more accurately, and plan accordingly.

More like SSC CHSL

Questions related to SSC CHSL

Showing 122 out of 122 Questions
11 Views

SSC chsl exam preparation how to prepare effectively

Vamsi Adda 11th Jan, 2020

dear aspirant,

This staff selection commission exam was notified on december 3rd.for preparing effectively u should know the syllabus that should be prepared and the model of question paper. If you know this then half the war u won.the eligibility criteria is 12th pass and the best preparation strategy and some tricks can be known by checking the below link:

https://competition.careers360.com/articles/how-to-prepare-for-ssc-chsl

3 Views

hello sir. this is sairam Narsingh. I applied for ssc chsl 2020 . by mistake I did not mention post number in application form.. I m so worry about it.. is there any edit option? sir

Sanjay Khandelwal 11th Jan, 2020
Hello
I could not understand what you are trying to say. There is no post number in ssc chsl application form. If you are talking about address post then i dont think it will make a big mess. But for post preference there is no option given for Selection. You are just asked about DEO if you had science in 10+2 and nothing else.
60 Views

best books for SSC chsl 2020 . tips for its preparation and how to attempt it.

Manidipa Kundu Student Expert 24th Dec, 2019

hi,

I have mentioned some books name below which you may find helpful,

Objective English by S.P Bakshi

Word Power made easy by Norman Lewis

quantitive aptitude by rs agarwal,

Analytical Reasoning by MK Pandey

Modern Approach to Verbal Reasoning by R.S. Aggarwal

General Knowledge by Lucent

bankars adda magazine for current affairs

for chsl you need to really have good grip on english and gk, as time is less but questions is more. if you get 80% questions correctly attempt from english and gk then it is a plus point. I suggest you to regularly practice numerical aptitude to make yourself faster in solving questions.

all the best for exams.

79 Views

i did a mistake while entering category in ssc chsl application. i applied under EWS . Actually i am from general category. how can i modify it. if cant what to do?

Sanjanaleekha 21st Dec, 2019

Hi there,

No, you cannot make any changes to your application once you have submitted the same, as the notification given on the website which can be accessed on the link given below, clearly states that in case of any mistake in filling of the application form, no request will be entertained for correction, https://ssc.nic.in/SSCFileServer/PortalManagement/UploadedFiles/Notice_chsl_03122019.pdf

5 Views

I applied under EWS category in ssc chsl application and submitted with payment too. Now after knowing eligibility of EWS I am not under this section.. so is there any chance to make it correct?

Sharon Rose Student Expert 21st Dec, 2019

Hello,

There is no window for correction of your application form.You could make changes before submitting the application but as you have already submitted and made the payment you cannot do anything.You need to apply once again using a new mail id and phone number and make payment.

Related E-books and Sample Papers

Top
The question have been saved in answer later, you can access it from your profile anytime. Access now

Download the Careers360 App on your Android phone

Regular exam updates, QnA, Predictors, College Applications & E-books now on your Mobile

Careers360 App
150M+ Students
24,000+ Colleges
500+ Exams
1500+ E-books